Reykjavik – Golden cirkel – Reykjavik

Vrijdag 17 augustus 2012. Onze eerste nacht in het Fosshotel Baron. Heerlijk onze eigen douche en toilet. Vanmorgen uitgeslapen tot half 8. Daarna onder de douche die het bekende zwavelluchtje heeft. Het ontbijtbuffet stond klaar tussen 7 en 10 uur. Lekker uitgebreid ontbeten.

Daarna op weg naar de Golden Cirkel of te wel het meest toeristische rondje van IJsland. Als toerist moet je deze gehad hebben, dus wij ook. Het was vanaf Reykjavik 100 kilometer rijden naar Geysir en nog 10 kilometer naar Gulfoss.

Als eerste zjjn we gestopt bij een kerk in Skaholt. Een moderne variant van de turfkerkjes. Je kon via een ondergronds gangetje wat buiten begon naar de kelder van de kerk. En vervolgens naar boven toe. Daar hebben we even rondgekeken en een kaarsje aangestoken.

Vervolgens zijn we eerst naar Gulfoss geweest. Dit is een waterval die uit 2 trappen bestaat en behoorlijk breed is. Je had op 3 plaatsen uitzicht op de Gulfoss. Eentje bovenop en 2 beneden. De wind stond de kant op van de paadjes dus als je langs de berg naar de uitkijkpunten liep, werd je nat van de waternevel die omhoog kwam. Op de parkeerplaats stonden bussen en een heleboel auto’s. Dat was ook te zien aan de hoeveelheid mensen die er rondliepen.

Onderweg zagen we een naambordje Heidi (betekent heide / hoogvlakte).

Daarna zijn we teruggereden naar Geysir. Dit is een thermisch park met 1 werkende geiser Strokkur, een aantal warmwater bronnen en zwavelgaten. Overal staan er bordjes met 80-100 graden en waar je niet mag lopen. Ook stond er bij de ingang een pictogram dat roken verboden was. En dan heb je toch mensen die tot vlakbij een modderpoel lopen in het afgezette gebied of mensen die rustig een sigaret opsteken en als je daar dan iets van zegt dat ze er niks van aantrekken. Echt verschrikkelijk. Staat er niet voor niks lijkt me. Het was ook erg grappig om te zien dat er een hele rits mensen staat te wachten met de film- of fotocamera in de start- houding om maar de uitbarsting van de geiser vast te leggen. Ja, zo hebben wij ook gestaan….
Maar het resultaat zijn wel geweldige foto’s. De Geysir spoot iedere 5 a 8 minuten een of meerdere stralen water omhoog. Was wel erg mooi om te zien. Soms was het ook alleen maar een blubje en soms 3x achter elkaar. Even wat gegeten en gedronken en daarna weer verder gegaan.

Op de planning stond vandaag ook nog Pingvellir. Een nationaal park wat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Hier is de geologische grens tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent. Je ziet hier de Midden-Atlantische breuk. IJsland ligt exact op deze breukzone. Je ziet hier de kloven en scheuren in het landschap. We hebben hier een rondje gewandeld en zijn toen weer richting Reykjavik gereden. Het was vandaag een mooie dag met ongeveer 20 graden.

Rond kwart over 6 zijn we gaan eten in het restaurant tegenover het hotel. Ze hadden daar een soep en saladebuffet en je kon er een hoofdgerecht bestellen: vis of lasagne. Erg lekker allemaal. Morgen waarschijnlijk weer.

Vandaag 243 kilometer gereden.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *