Selfoss – Hekla – Reykjavik

Donderdag 16 augustus 2012. Vanochtend heerlijk ontbeten met een boterham gezond (ham, kaas, tomaat, komkommer en ei) en zelfgebakken stukken wafels. Nadat we uitgecheckt hadden, zijn we nog even gaan tanken. Vandaag hadden we de planning omgegooid.
Vanuit Selfoss zijn we langs de Hekla (is een actieve vulkaan) gereden via een bruine weg die op stukken echt slecht was. Er lagen grote scherpe stenen op de weg die je niet altijd kon ontwijken. Het landschap veranderd hier steeds. Van lavavelden naar weilanden en zandvlaktes. Erg mooi om te zien.

Daarna zijn we naar een tweelingwaterval (Hjálperfoss) gegaan waar we boven aan de berg helemaal alleen met ons tweetjes waren en konden genieten van de rust.

Vervolgens zijn we op een plek geweest waar ze een boerderij hadden nagebouwd naar aanleiding van gevonden resten van een boerderij in Stöng die bedolven was onder de as en lava van een uitbarsting van de Hekla.

Onderweg nog gestopt voor een lekker softijsje aangezien het weer aangenaam was. Zo rond de 18 graden.

Als laatste stopplaats hadden we een bezoek gebracht aan Hellisheidi, een Thermo Plant (thermische elektriciteitscentrale) waar ze gebruik maken van het vulkanische gebied. Ze halen stoom en heet water uit de aarde waarmee ze koud water verwarmen en dit transporteren naar Reykjavik waar het gebruikt wordt om de huizen te verwarmen, te douchen ed.

Hierna zijn we naar Reykjavikstad gereden. De stad is best groot en je moet dan goed opletten waar je naartoe moet, anders zit je zo in een ander gedeelte. Ons hotel ligt vlakbij de rondweg, dus dat is ook makkelijk voor morgen als we de Golden Cirkel gaan doen.

Tegen 6 uur wilden we wat gaan eten in de bistro van het hotel. Bleek dat ie vandaag niet open was, want o.a. de kok was ziek. Dus moesten we op zoek naar iets anders. We hadden in een boekje al een steakhouse zien staan wat ons wel wat leek, dus wij er naartoe. Ze hadden gelukkig plek. We hebben me toch superlekker gegeten. Eerst een amuse vooraf, daarna het voorgerecht met langoesten (soort kreeft), vervolgens lamcarpaccio, toen een hele malse biefstuk met zoete aardappelreepjes en sla als hoofdgerecht en als toetje een chocolademousse met framboosschaafsel. Blijkt dat we bij een van de meest populaire restaurants van Ijsland hebben gegeten wat ook al prijzen heeft gewonnen….In de categorie van genieten was dit een toppertje.

Vandaag 233 kilometer gereden.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *