Höfn (Vagnsstadir) – Selfoss

Woensdag 15 augustus 2012. Voor het eerst in mijn leven bovenin een stapelbed geslapen. Een geluk, je kunt er niet uitvallen. Vanochtend begon de dag met regen. Vroeg opgestaan, gedoucht, auto ingepakt en ontbeten. Rond kwart over 8 waren we weg. Eerst even getankt en toen op weg naar Selfoss. De eerste 80 kilometer hebben we al 2 keer gehad, dus dat is niet interessant (je kon toch niks zien vanwege de regen en de laaghangende bewolking). Is maar goed dat we gisteren de wandeling naar de Svartifoss waterval hebben gedaan. De rest van de dag is het prachtig weer geweest tussen de 17 en de 20 graden.

Onze eerste stopplaats was Kirkjubaejarklaustur (geen idee hoe je het uitspreekt) voor een kopje koffie en wat inkopen. Daarna zijn we doorgereden via Vik naar Dýrhólaey, een vogelrots. Daar hadden we geluk, want er zaten nog een aantal papegaaiduikers. Net na ons arriveerde er een buslading mensen, dus wij zijn snel naar de plek gelopen waar de puffins zaten. We hebben ze mooi op de foto kunnen zetten en kunnen filmen voordat ze ongeveer allemaal wegvlogen en op zee gingen dobberen. Op een gegeven moment ontdekten we een jonge puffin in een spleet in de rots. Die hebben we ook aandachtig zitten bekijken.

Vervolgens doorgereden naar Skógar. Daar hebben we de waterval van Wie is de mol? gezien. Inclusief de mooie regenboog aan de voet van de waterval. We hebben de treden van de lange trap niet geteld om te weten hoeveel het er waren. Je kunt merken dat het hoogseizoen is, want overal zijn toeristen. Daarna zijn we naar het openluchtmuseum gegaan van Skógar. Ook erg leuk. Mooie turfhuisjes en allerlei oude gebouwtje. Ook was er een transportmuseum waar ze allerlei vervoersmiddelen hadden staan. Ook een gedeelte was gewijd aan het reddingsteam van IJsland Er stonden ook allerlei apparaten door de jaren heen (telefoons, mobieltjes ed).

Onderweg de 2 stukjes van de gletsjer van de Eyjafallajökull gezien ( ja die vulkaan onder de gletsjer die 2 jaar geleden van zich liet horen). Er is ook een informatiecentrum waar je foto’s en een film kunt zien over de vulkaanuitbarsting.

Voor vandaag stond er nog een waterval op het lijstje, de Seljalandfoss. Dit is een waterval waar je achter door kunt lopen. Je wordt wel nat van alle waterdruppeltjes die alle kanten opwaaien. Verder getuige geweest van een huwelijksaanzoek bij de waterval ( wat is dat toch met die watervallen……). En daarna doorgereden naar ons slaapadres in Selfoss.

We hebben vandaag een super chique jeugdherberg. Deuren met pasjes, natuurstenen douches, een jacuzzi in de binnentuin. Morgenochtend hebben we besloten om hier te ontbijten. Ze hebben hier het allerbeste ontbijt, dus dat gaan we uitproberen. Ondertussen zijn we al een hapje wezen eten in kaffi ruso. Dat was ook erg lekker: zalm met couscous en groenten en een dubbele selfossburger met frietjes. Koffie en cappuccino als toetje. Ze hadden daar ook heerlijke stukken taart staan, maar die pasten er niet meer bij.

Vandaag hebben we 351,7 kilometer gereden. Morgen gaan we de route van vrijdag rijden en vrijdag de route van zaterdag (uit onze reisbeschrijving), zodat we zaterdag de hele dag in Reykjavik kunnen blijven en de stad niet uit hoeven. Zaterdag is er van alles te doen in de stad en wij hebben een hotel midden in het centrum van Reykjavik. Dus dat leek ons wel handig.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *