Höfn (Nýbaer) – Skaftafell – Höfn (Vagnsstadir)

Maandag 13 augustus 2012. De wekker ging om 7.00 uur, omdat Perry om 8.00 uur bij de garage moest zijn met de auto. Uiteindelijk bleek er een steentje klem te zitten tussen de remklauw en het steentje hierdoor had een ijzerdraadje verbogen -> steentje eruit, ijzerdraadje rechtgebogen = probleem opgelost. Dus wij konden gewoon weer verder met ons eigen autootje zonder bijgeluiden. Dus alweer vroeg op pad. Het is vandaag 11 graden, net als gisteren en ook nu is het mistig. In Ijsland is het verplicht om je lichten aan te hebben overdag. Toch zie je behoorlijk wat auto’s waarvan er 1 koplamp stuk is.

Op het eerste stukje waar we gestopt waren, kwamen we Cybil tegen (Zwitserse meisje, nu weet ik haar naam wel). Zij was ook om 8.00 uur naar de garage geweest voor een nieuwe autoband….Dat was ook niet grappig: 23.000 ISK = ongeveer 150 euro. Maar gelukkig kon zij ook weer verder.

Eerst even getankt en terwijl Perry aan het tanken was bij een heel klein onbemand pompje vond ik een nat briefje van 1000 Ijslandse kronen in het gras. Is dat effe boffen. Als eerste zijn we even langs ons slaapadres gereden ( was maar 45 kilometer verder), zodat we weten waar we slapen de komende 2 dagen. Er is daar dus echt helemaal niks ( geen winkel, noppes).

Daarna zijn we doorgereden naar het ijsbergenmeer. Daar was het druk met ladingen bussen en heel veel auto’s, maar ja wat wil je als het mistig is en de ijsbergen in het meer ongeveer het enige is wat je kunt zien ( geen gletsjers of andere bergen). We hebben een tijd rondgelopen rond het meer waar prachtige (licht) blauwe en witte brokken ijs in lagen. Je kon ook met een amfibievoertuig een tochtje maken over het meer, maar dat hebben we niet gedaan. Ook zijn we nog even naar het strand gelopen waar de ijsbrokken lagen. In de tijd dat we bij het ijsbergenmeer zijn geweest is de lucht gaan opklaren.

Daarna zijn we doorgereden en onderweg gestopt bij een plek waar je naar de tong van een gletsjer kon lopen, de Kyvíamýrarkambur. Dat was ook wel heel mooi om te zien. In Nieuw Zeeland zijn we natuurlijk ook bij de gletsjer geweest, maar dit was weer anders.

Vervolgens zijn we doorgereden naar Skaftafell in eerste instantie om iets te eten. Onderweg allerlei gedeeltes gezien van de gletsjer Vatnajökull. Dit is de grootste gletsjer van Ijsland, en bijna de grootste van de wereld. In Skaftafell kwamen we bij een soort ‘wegrestaurant”. Daar stonden natuurlijk ook een aantal bussen haha. We hadden geluk, bij de eethoek was het niet druk. Heerlijk gegeten: zalm en lamsbout met aardappelgratin en salade. Daarna zijn we naar het Tourist Information centrum gegaan wat een stukje verderop lag. Binnen hebben ze allerlei informatie en ook een film over de uitbarsting van de Grímsvötn in 1996 die zoveel gletsjerwater veroorzaakte dat die een stuk van de 1 weg compleet heeft weggeslagen bij Skaftafell (Skeídarárjökull gletsjertong) Vandaar uit kun je wandelingen maken naar oa Svartifoss ( jawel nog een waterval). Maar dat willen we morgen gaan doen als het weer ’s middags goed is (ze voorspellen morgenochtend regen). Vandaag was het weer goed. Op de terugweg hebben we wel wat regen gehad. Je zag de bergen dus ook niet meer die we op de heenweg wel hebben gezien. Het is echt heel erg plaatselijk het weer. We zien het allemaal wel. We boffen tot nu toe enorm met het weer. Vandaag is het uiteindelijk 16 graden geworden.

We hebben vandaag 211,5 kilometer gereden. We zitten ondertussen al over de 3.000 kilometer heen (terwijl de ringweg 1339 kilometer is). Wij hebben natuurlijk de West-Fjorden gehad en alle andere (rond)ritten worden natuurlijk niet meegeteld.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *