Hvammstangi (Ósar)-Reykjahlíd (Stöng)

Dinsdag 7 augustus 2012. Vanmorgen ging om 7 uur de wekker, omdat we vandaag een lange dag voor de boeg hebben. Douchen, inpakken en ontbijten aan ons tafeltje. Bij de voordeur stonden zo’n 25 paar schoenen…..(dus zoveel mensen zaten er in ons hostel). Nog voor half 9 zaten we in de auto. Steile wegen van 18% het eerste stuk…..Onze eerste stop was bij Borgarviki een rotsformatie wat eruitzag als een ruïne maar dat niet is… Geen idee, want we hebben niet op het uitkijkpunt gestaan. Onderweg een mooie regenboog gezien, het miezerde ook een heeeel klein beetje op de auto. Daarna weg nummer 1 op. Werden we bijna aangereden door een 4×4 auto die de weg opdraaide en ons niet gezien had (en we hebben zo’n mooie rode auto). Perry op de claxon en flink op de rem (die deden het heel goed). Gelukkig draaide de 4×4 de linkse rijbaan op (dus weg van ons) en was er niks aan de hand. Wel even schrikken.

Vervolgens naar een kloof gereden genaamd Kolugil (gemaakt door een vrouwelijke trol zoals de sage verteld) met een mooie waterval. Als we hier de weg verder zouden doorrijden, ga je het binnenland in, maar daar mogen wij niet komen met onze auto. Daar heb je een 4×4 nodig (misschien volgende keer -> goed sparen).

Vervolgens zijn we doorgereden naar het dorpje Vioimýri waar een heel klein schattig turfkerkje stond uit 1835. Toen wij er net in waren, kwam er een buslading mensen aan die een voor een ook het kerkje in wilden…Toen zijn wij er snel uitgegaan en hebben nog wat rondgelopen en zijn daarna weer in de auto gestapt.

De volgende plaats waar we gestopt zijn, is Akureyri (17.000 inwoners en de hoofdstad van het noorden). Daar hebben we getankt, een broodje gegeten en informatie opgevraagd bij de Tourist Information. Vervolgens op zoek gegaan naar de botanische tuinen…..weer terug naar de TI voor een stadsplattegrond. Is iets makkelijker + de tip van een ijscozaak. Uiteindelijk hadden we de tuinen gevonden. Erg mooi om te zien, veel bloemen en planten en gratis toegankelijk (net als in Nieuw Zeeland), dus veel foto’s gemaakt. Na een klein uurtje zijn we een ijsje gaan eten bij de ijscozaak. Heel lekker stevig softijs.

Daarna weer de auto in voor de volgende stopplaats, de Godafoss (foss=waterval). Hier was het wel druk qua mensen, maar dat was ook aan het einde van de middag. Toen we wegreden, kwamen we het Zwitserse meisje weer tegen en hebben nog even gekletst. Zij sliep vanavond bij Húsavík. Zij gaf ons de tip dat je in de buurt van onze slaapplaats waar we naartoe op weg waren, een wandeling kon maken in een vulkaankrater. Dat gaan we nog even bekijken wat we ermee gaan doen.

Op de weg naar Stöng (ons slaapadres) reden we de afslag voorbij. De slaapplaatsen hebben een eigen naam en liggen vaak een (behoorlijk) eind van een plaats af, vandaar de naam van het slaapadres tussen haakjes. Dus keren en toen weer terug. Vervolgens een lange weg afgereden, totdat we een gebouw zagen staan. Daar slapen we de komende 3 nachten. Eerst even inchecken en de spullen naar de kamer brengen.

Daarna om 6 uur gegeten: aspergesoep, lamssnitzel met gekookte aardappels en een salade. Dat was zoveel dat er (nu nog) geen toetje bijpaste, misschien straks.

Ondertussen was er een buslading mensen gekomen (30 mensen uit Slowakije), maar die gaan morgen weer weg. Er kunnen hier veel mensen verblijven op dit slaapadres.

In de eetzaal hebben we internet (als het goed weer is en dat is het nu, bijna strak blauwe lucht met een enkele wolk). Vanaf vanmiddag 12 uur hebben we prachtig warm weer. Bij ons slaapadres was het om 17.15 uur 19 graden in de schaduw. Heerlijk. Morgen lassen we een rustig dagje in ( uitslapen en dan……misschien in de hot pool en wat boodschappen doen). Jullie lezen het wel weer. Vandaag 309,4 kilometer op de teller.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *